Veelgestelde vragen
Waarom slaat mijn omvormer af op een zonnige dag?
Zonnepanelen produceren gelijkstroom, die door de omvormer wordt omgezet in wisselstroom. De stroom wordt door de omvormer in het net geïnjecteerd. Het net absorbeert alle stroom die binnenkomt en verspreidt dat weer naar andere afnemers van elektriciteit. Onze netbeheerder heeft een minimum en maximum gesteld waarmee het net belast kan worden en daarom beschikt elke omvormer over een ingebouwd mechanisme dat ervoor zorgt dat hij zich automatisch loskoppelt van het net wanneer hij detecteert dat de zogenaamde ‘netparameters’ niet meer in orde zijn. De limietwaarden waarbij de omvormer zich van het net moet loskoppelen, zijn wettelijk bepaald en zijn voor ieder land anders. Voor Nederland is dit 253 Volt.
Wanneer de netspanning die door de omvormer wordt gemeten, boven deze waarde uitkomt, zal de omvormer zich moeten loskoppelen om het elektriciteitsnet stabiel te houden. Hoewel hij technisch in staat zou zijn om gewoon door te blijven produceren.
Gevolg: De zon schijnt hard en de zonnestroominstallatie produceert niets! Wat kunnen we hieraan doen?
- Controleer eerst of u met de correcte landinstellingen werkt. Incorrecte landinstellingen kunnen de oorzaak van deze foutmelding.
- Indien mogelijk de omvormer op een andere fase zetten waar een lagere spanning gemeten wordt, zodat u omvormer minder snel afslaat.
- Het verzwaren van de elektriciteitskabel tussen omvormer en de meterkast
- Verder is het belangrijk dat de netbeheerder op de hoogte is van het probleem. Netbeheerders kunnen in gebieden met veel zonnepanelen het net aanpassen om de spanning te stabiliseren.
Deze oplossingen bieden geen garantie dat het probleem zich nooit meer voor zal doen, maar kan er wel voor zorgen dat het wat minder vaak voorkomt. Aan deze oplossingen kunnen kosten verbonden zitten en wegen in sommige gevallen niet op tegen de mogelijk extra opbrengsten van uw systeem.